ADAT BERAYA DIRUMAH ORANG



Assalamualaikum
Salam Ramadhan ke-22

Raya tak lama lagi ni, mesti semua tak sabar nak kunjung-mengunjungi rumah sanak saudara, rakan-rakan kan, so kat bawah ni ada beberapa Tips Adat Beraya di Rumah Orang. Baca dan Hadam! 

1. Bagi salam dan masuk setelah tuan rumah pelawa.

2. Duduk diruangan yang telah disediakan, jangan duduk kat tepi-tepi pintu bilik atau pintu dapur. Nanti Tuan Rumah nak lalu susah.

3. Mata kena kawal. Jangan pandai-pandai nak scan rumah orang. Orang perempuan ni, bab-bab rumah, mata dia bahaya sikit. Silap-silap pasu bunga senget sikit pun dia isu kan juga.

4. Mulut kena kunci, jangan nak jadi juri pula kat rumah orang. Semua nak dikomen. Orang perempuan ni, tak habis deco rumah sendiri rumah orang pun nak di deco nya.

5. Lagi satu kaki kena jaga,jangan gatal-gatal nak tawaf rumah orang ya.

6. Orang lelaki pula, jangan mengada-ngada merokok dalam rumah orang atau luar rumah. Kalau nak merokok sangat, pergi jauh sikit dari rumah orang. Kita tak tahu dalam rumah tu ada yang sakit ke, alergi asap ke, kang naya orang sakit.

7. Minum dan Makan apa yang tuan rumah hidangkan. Jangan memandai-madai tanya "ni je ke ada ?" "ada air lain tak?" , "ada biskut ni tak?" . Ko fikir restoran ke apa?

8. Parents, kawal anak-anda anda. Jangan biarkan anak-anak berlarian dalam rumah. Nanti ada pula barang-barang yang pecah berjatuhan. Memanglah diorang cuma budak-budak, tapi sebagai parents kena kawal anak sendiri.

9. Jangan main mercun kat rumah orang. Ni lagi bahaya, kot-kot ada ahli keluarga tuan rumah yang ada sakit jantung, naya naya.. no no no okay

10. Jangan bercerita pasal politik masa raya, nanti politik tak sehaluan, ada kena halau dari rumah. haru nanti.

11. Salam tuan rumah apabila keluar daripada rumah, DAN ajar anak anda untuk TIDAK bercakap "tak ada duit raya ka?" . Budak-budak ni dia main lepas ja. So siap-siap pesan dengan anak-anak okay. Kalau anak dah terlepas cakap tu cepat-cepat tarik anak korang masuk dalam kereta! taklah tuan rumah cuak . Ye tak?

Okay, ni saja tips ringkas dari saya.

-jumpa entry akan datang-

Comments

  1. biasa kena situasi no 11 tu xD hnya mampu btabah mahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa kita yg malu sendiri kan, adoiiii

      Delete
  2. Laaaaa..... Rpaa ada puteri bunyian.
    Selamat hari raya bunyian.

    ReplyDelete
  3. Laaaaa ..... Baru saya tau pteri bunian berkawin jugak.

    ReplyDelete
  4. yang number 6 tu kalau buat mmg nak kena. haaha.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

CAFE ALIF SATAR DISABAH

IMPIAN PERCUTIAN DI HARD ROCK HOTEL PENANG

Cara Ambil Duit Tabung Haji Melalui Akaun Maybank