CARA MENGEKALKAN BERAT BADAN MASA RAYA

Assalamualaikum,

Salam Aidilfitri ke-10, waaa masih mood raya ni. #rayakan sebulan hehe. Hari raya adalah perayaan yang paling mengembirakan  seluruh umat Islam, bukan setakat orang islam je, orang bukan islam pun turut sama bergembira meraikan Aidilfitri ni. Mana tak nya, masa rayalah pelbagai makanan yang sedap-sedap dihidang. Ketupat, rendang, kari, kelupis, kuih raya, kek raya, daging, kari, ayam masak merah, kambing dan macam-macam lagi makanan yang ada (sampai keliru nak list haha) Setahun sekali tu nak jumpa. Bukan setakat makanan air pun sedap-sedap fuhhh...

TAPI..... ingat! berat badan pun macam-macam nombor dah nampak atas penimbang tu haha. Siapa kat sini masa puasa turun 5kg, masa raya dia naik 10kg? haha tu makan tak ingat dunialah tu hehe. Sebenarnya ada tips yang boleh kekalkan berat badan, walaupun korang melantak masa raya sampai tak ingat dunia.

TIPS saya satu je, makanlah banyak mana pun, tapi WAJIB minum air putih SAHAJA. Kalau saya memang cara ni berkesan untuk saya, tapi lain orang, lain juga kesannya kan. Air berkarbonat segala tu JANGAN MINUM. Kalau korang amalkan cara ni, bukan setakat raya je, tapi masa bukan raya pun korang akan maintain kurus dan badan tak naik. hehe.

Tu je tips dari saya, semoga bermanfaat untuk korang semua.





Comments

  1. Berkesan untuk Ain jgak. Ni kisah masa bukan raya lah. Makan kadang rasa macam banyak jgak. Tapi selagi air putih ni minum lebih 3 liter sehari, senang dan lancar je membuang, Insyaa Allah boleh maintain.

    TQ liza share info best ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah. memang berkesan kan ain. sy amalkan dr bujang sampai anak dah 2 ni. tp kdg tersasar juga minum manis x igt dunia haha. most welcome ain :)

      Delete
  2. hehe paling risau time raya laa eh semua sedap2 belaka..

    CT follow sini..
    jemput singgah www.sitiyangmenaip.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. indeed ! =D lama suda nda btimbang berat ni nda tau la brapa suda =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

CAFE ALIF SATAR DISABAH

IMPIAN PERCUTIAN DI HARD ROCK HOTEL PENANG

Cara Ambil Duit Tabung Haji Melalui Akaun Maybank